Verslagen

Lopster Torenloop 2019

Met 15 Eemsmondrunners kleurde de Lopster Torenloop behoorlijk groen.
Het weer viel niet tegen, ietsje minder wind was (nog) beter geweest! Het is mooi om te zien dat de trainingen effect hebben, dan wel beginnen te krijgen. Kijk naar Hendrik nog maar kort hardloper en nu zijn eerste 5 km. In een heel respectabele tijd! Kijk naar de 3 P.R. die gelopen zijn, kijk naar de tevreden gezichten na afloop en zie dat er twee runners op het podium terecht komen.

Ik denk dat wij als kleine hardloopclub zeer tevreden kunnen zijn met al die atleten die kleur geven aan wedstrijden zoals de Torenloop!

Het Ommelander Loopcircuit heeft even vakantie, 2 september is de mini marathon van te Boer en  het zou mooi zijn als die minstens zo groen kleurt als de Torenloop!

Intussen wel blijven trainen om ook daar, in ten Boer, een goed resultaat neer te zetten!

Richard rent door 2018

Het einde van het jaar 2018 nadert met rasse schreden, een goed moment om eens mijn sportieve hoogtepunten en eventuele dieptepunten aan een word document toe te vertrouwen.
 Het oude jaar was voor mij traditiegetrouw weer meedoen met de Oudejaarsloop in Uithuizen, dit was weer een leuke en gezellige editie met aan het einde weer 21 kilometer onder de schoenen. Daarna was het tijd voor de oliebollen en de rest, maar ook weer een relaxed uurtje in de hottub. Onder de sterrenhemel vanuit een lekker warm bad naar het vuurwerk kijken.

Interview JHP

'Het is een legpuzzel en alle stukjes moeten passen'
 
Hij is meteen herkenbaar. Inhammen en een grijze puntbaard. Hoorbare ademhaling tijdens een mooie, actieve loopstijl met een kleine pas bij lage en duidelijk grotere bij hoge snelheid, en met een opvallend naar binnen kantelen van de linkervoet rond de landing (supinatie). Hij heeft een omvangrijke loopgeschiedenis in Deventer en Noord-Nederland, en nu ook alweer twee jaar Eemsmond Runners. Toch is hij misschien een van onze minst bekende lopers, want hij is meestal zwijgzaam.
Wie is Jan Hendrik Polhuijs? Waarom loopt hij en wat betekent dat voor hem? Het is tijd voor onthullingen. Jan Hendrik en ik hebben in maart 2018 twee lange gesprekken gevoerd. Interessant, grappig, maar zeker ook heftig. Lees hieronder de zorgvuldig afgewogen vrucht van die samenspraak.
 

Marathon Rotterdam door Gerben

Marathon Rotterdam 2018
 
Het idee om een marathon te gaan lopen kwam rond de jaarwisseling 2016/2017. Had een moeilijk jaar achter de rug vanwege het overlijden van mijn moeder , na drie maanden niet te hebben gelopen  toch weer de draad  opgepakt tijden de oudjaarsloop in Uithuizen. Tijdens de  nieuwjaarsborrel van de Eemsmondrunners waren er nog drie lopers van de club, zal hun naam niet noemen die het plan ook wel zagen zitten om aan deze onderneming deel te nemen. Het moest wel een marathon van enige naam hebben waarop werd besloten om die van Rotterdam te gaan lopen.

Verslag Zevenheuvelenloop 2017

Eemsmond Runners naar 34e  Zevenheuvelenloop

maandag 20 november 2017

08:24

 

Zondag 19 november hebben acht hardlopers van Eemsmond Runners deelgenomen aan de 34e Zevenheuvelenloop te Nijmegen.

Deze loop over een afstand van 15 km staat bekend om zijn zeven heuvels, maar is ook de loop waar het wereld record op de 15 km is gelopen. Dit trok dan ook de aandacht van de lopers van Eemsmond Runners.

Na een best lange reis per auto en trein konden de acht zich voorbereiden op de wedstrijd waar Roelof Berends als eerste vanuit start vak geel kon vertrekken, om 13:00 uur. Hierna begon voor de andere zeven lopers het lange wachten op het startsein, luisterend naar de verslaggeving van de reporter: gaat het wereld record gelopen worden op deze dag? Ze stonden in startvak paars en zouden van start gaan om 14:00 uur. De uitslag, 41:16, was net drie seconden langzamer dan het wereldrecord.

Rond 14:00 uur begon ook voor ons de start. We keken uit of we Roelof Berends nog tegenkwamen want dat zou in theorie moeten kunnen. Maar helaas, we zagen Roelof niet. Of wij liepen te hard, of Roelof te langzaam. Dan maar andere dingen kijken. We gingen op weg op een mooie route over een afwisselend heuvelachtig verhard parcours met mooie vergezichten. Na ongeveer drie kilometer moest René Rijploeg een sanitaire stop maken (ons niet onbekend) en kwam hij dus los van de groep. Het parcours is echt heuvelig. Dat missen we toch in de trainingen: Groningen is te vlak. Na negen kilometer kwam Robert Werkman op dreef. Hij passeerde Trijn Tromp en Anje Zeilstra. Even een praatje maken en weer verder, op de voet gevolgd door Erik Bakker. Dianne Boerema en Anneke Krijger kwamen daar weer vlak achteraan. Waar René Rijploeg bleef zou later blijken, bij de finish.

Op drie kilometer voor het einde van de wedstrijd kreeg het merendeel “vleugels”. Het publiek, de muziek en de aanmoedigingen van wildvreemden en natuurlijk van de meegereisde Renée Boerema en Ramona Uilhoorn gaven de drive om boven je kunnen uit te stijgen, sprintend op het einddoel af.

Vlak achter elkaar kwamen de Eemsmond Runners over de finish. Het wachten was toen op de binnenkomst van René Rijploeg.  Het werd erg lang wachten want René bleek ongeveer tien minuten achterstand te hebben opgelopen door een blessure aan zijn kuit.

Toch kijken we terug op een mooie Zevenheuvelenloop, een schoolreis met bovenal gezelligheid. De resultaten waren dan ook goed: Roelof Berends 1:06:59, Robert Werkman 1:25:20, Erik Bakker 1:27:06, Dianne Boerema 1:28:39, Anneke Krijger 1:28:40, Trijn Tromp 1:31:20, Anje Zeilstra 1:31:21 en René Rijploeg 1:41:05.

 

De eerste honderd

De eerste honderd (en de rest)
 
Ooit in een vaag voorjaar was er een moment waarop iemand mij vroeg of ik bij Eemsmond Runners niet af en toe een training kon geven. De suggestie was dat ik dat zou kunnen en leuk zou vinden. Over dat laatste twijfelde ik maar omdat ik nooit nee heb leren zeggen zei ik ja. Over het eerste hoefde niemand te twijfelen, dat klopte gewoon niet. Zelf had ik dat echter niet in de gaten en zo gebeurde het dat ik in 2015 zeven keer een training gaf, voor wat het en ik waard waren.

Enschede (23-4-2017)

Weken is hier hard voor getraind en gisteren was het dan zover: Enschede 2017! De oudste marathon van Nederland. Aangezien de starttijden ver uit elkaar lagen, was het geen haalbare kaart om gezamenlijk te vertrekken en dus ging ieder voor zich.

Sportcompressiekousen

Sportcompressiekousen
 
Mijn huisarts vindt dat ik compressiekousen moet dragen tijdens het hardlopen, of ze in ieder geval moet uitproberen. Is me dat schrikken! Ik heb tijdens het lopen liefst zo weinig mogelijk aan en om m'n lijf, ik wil -met excuus voor de zweverigheid, maar zo is het echt- versmelten met m'n omgeving en de elementen ervaren, het weer, het landschap, de vogelgeluiden. Hoge kousen beperken dat, ik voel me er niet vrij in. Bovendien: als de huisarts ze voorschrijft, vindt zij kennelijk dat ik ze nodig heb. Dat deugt ook niet, want ik mag niet afhankelijk zijn van enig hulpmiddel, vind ik, ik wil het helemaal zelf doen. Vervolgens ontdek ik op internet ook nog dat die kousen peperduur zijn. Welke snob draagt er nou kousen van vijftig euro?
Ik dus, want de huisarts heeft gesproken.
Wel ga ik aan de studie. In geschriften van mensen die kritisch nadenken lees ik bescheiden redenen voor bescheiden vertrouwen, in die van de anderen vooral een groot geloof. En ik zie foto's, onder meer die waarop een grote groep hardlopers recht op de fotograaf afstormt - de m/v moet een telelens gebruikt hebben, of hebben gerend voor zijn/haar leven. Het is lastig tellen in de kluwen van benen en lijven, maar volgens mij dragen liefst elf van de voorste lopers compressiekousen.
 

Pagina's